У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ДЕРЖАВИ І ПРАВА ім. В.М. КОРЕЦЬКОГО

АНТОНОВ Сергій Володимирович

УДК 347.5

ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ ЗДОРОВ’Ю ПРИ НАДАННІ ПЛАТНИХ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ

спеціальність 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес;

сімейне право; міжнародне приватне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України

Науковий керівник:

доктор юридичних наук, професор, академік Академії правових наук України, Заслужений діяч науки та техніки України

Шевченко Ярославна Миколаївна

Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України,

завідувач відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права.

 

Офіційні опоненти:

доктор юридичних наук, професор

Жилінкова Ірина Володимирівна,

Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого,

професор кафедри цивільного права;

кандидат юридичних наук, професор

Гопанчук Василь Степанович,

Національна академія внутрішніх справ України,

начальник кафедри цивільно-правових дисциплін.

Провідна установа:

Інститут приватного права і підприємництва, відділ проблем приватного права, Академія правових наук України, м. Київ.

Захист відбудеться “12” квітня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.236.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук при Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України за адресою: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України за адресою: 01601, м. Київ, вул. Трьохсвятительська, 4.

Автореферат розісланий “10” березня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор юридичних наук Кучеренко І.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В період реформування системи охорони здоров'я України та удосконалення правового регулювання медичної діяльності значної актуальності набуває дослідження особливостей цивільно-правової відповідальності суб’єктів правовідносин з надання платних медичних послуг. В умовах публічно-правового регулювання медичної діяльності застосування цивільно-правових норм у згаданих відносинах особливо не досліджувалося. До того ж з прийняттям і введенням у дію нового Цивільного кодексу України постало багато проблемних питань, зокрема: визначення змісту та особливостей правовідносин з надання медичних послуг, забезпечення прав пацієнта на різних етапах медичного втручання, а також застосування цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю та життю пацієнтів. Крім того, у вітчизняній судовій практиці ще не визначено засад застосування цивільно-правової відповідальності, на основі яких суди мали б змогу справедливо та однаково вирішувати такі справи, а також уникати судових помилок.

У правовій літературі дослідженню цивільної відповідальності медичних закладів і працівників за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів присвячена порівняно невелика кількість публікацій. Наявні роботи, в яких розглядалися тільки окремі аспекти цієї проблематики, належать представникам переважно російської правової науки або науковцям з інших країн, зокрема: М.Ф. Герасименко, А.П. Громову, Є.В. Козьміних, А. Корбету, М.М. Малеїній, В.П. Новосьолову, Л. Вестерголл, Ю.Д. Сергєєву, С.Г. Стеценку, А.В. Тихомирову, К.Б. Ярошенко та деяким іншим. Однак усі ці дослідження та публікації ґрунтуються на законодавстві країн, представниками яких є зазначені автори. Дослідження, у т. ч. дисертаційні, вітчизняних науковців з медично-правової проблематики – О.В. Ворошилова, А.М. Савицької, О.І. Смотрова, А.В. Степаненка, Я.М. Шевченко та деяких інших – теж можуть бути своєрідним фундаментом для наукової творчості та удосконалення правового регулювання в медичній діяльності, однак вони виконані переважно на основі цивільного законодавства УРСР. Крім того, після набрання чинності новим ЦК України, ще не з’явилися дисертаційні роботи, які були присвячені саме комплексному дослідженню цивільно-правової відповідальності медичних закладів і працівників за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів під час надання платних медичних послуг. Тому нові дослідження у сфері правововідносин з надання платних медичних послуг є сьогодні особливо актуальними для цивілістичної науки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно із планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України “Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України” (державна реєстрація за № РК 0102U007078).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є з’ясування специфіки та умов застосування цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг, у т. ч. можливостей застосування договірної відповідальності, випадків звільнення від відповідальності, а також розробці на основі одержаних результатів рекомендацій щодо усунення прогалин і суперечностей у чинному законодавстві, зміні чинних і прийнятті нових цивільно-правових норм.

Відповідно до поставленої мети основну увагу приділено вирішенню таких задач:

-

провести теоретичний аналіз правової регламентації відносин з надання платних медичних послуг, визначити їх особливості, об’єкт, мету впливу;

-

з’ясувати правове становище, обсяг прав і обов’язків учасників правовідносин з надання платних медичних послуг;

-

проаналізувати сучасний стан наукової розробки поняття та змісту цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди у сфері надання медичних послуг;

-

надати поняття ятрогенного делікту;

-

визначити, як співвідносяться деліктна та договірна відповідальність при завданні ятрогенної шкоди;

-

надати правову характеристику складу правопорушення як підстави настання цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди при наданні платних медичних послуг;

-

з’ясувати обов’язкові умови, що входять до складу деліктного ятрогенного правопорушення;

-

розробити пропозиції та рекомендації щодо розв’язання проблем цивільно-правового регулювання правовідносин з надання платних медичних послуг і внесення їх у чинне законодавство та практику його застосування.

Об’єктом дослідження є цивільно-правові відносини, які виникають у сфері надання платних медичних послуг і реалізації прав громадян на охорону здоров’я.

Предметом дослідження є норми цивільного законодавства, які встановлюють відповідальність медичних закладів і працівників за заподіяння шкоди здоров’ю громадян при наданні їм платних медичних послуг, особливості такої відповідальності при різних видах медичних послуг, а також вітчизняні та зарубіжні наукові праці, судова та інша правозастосовча практика.

Методи дослідження, що використовувалися у роботі над дисертацією: історично-правовий – при дослідженні розвитку законодавства, що закріплює цивільно-правову відповідальність за заподіяння шкоди при наданні платних медичних послуг; системно-функціональний – при визначенні основних правових засад правового регулювання надання медичних послуг та охорони прав пацієнтів; порівняльно-правовий – при аналізі норм законодавства України та інших країн. Використовуючи формально-догматичний метод, зроблено спробу надати об’єктивну загальноправову характеристику поняття та сутності цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю, а також особливостей умов її настання. Формально-логічний метод дав змогу виявити суперечності та прогалини у чинному законодавстві, що регулює відносини у досліджуваній сфері та запропонувати власні пропозиції щодо його вдосконалення.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дисертація є першим після проголошення незалежності та прийняття нового Цивільного кодексу України комплексним дослідженням цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг.

Аналіз норм чинного українського та законодавства інших країн, судової практики і теоретичних джерел дав змогу сформулювати основні науково-теоретичні положення та пропозиції щодо удосконалення вітчизняного законодавства, що містять наукову новизну та виносяться на захист:

1) надано нове обґрунтування положення, за яким при заподіянні шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг підставою настання цивільно-правової відповідальності є скорочений склад правопорушення, який включає: протиправну поведінку (дії чи бездіяльність); шкідливий результат такої поведінки у вигляді шкоди здоров’ю; причинно-наслідковий зв’язок між протиправною поведінкою і шкодою;

2) вперше аргументовано введення до цивільного законодавства поняття “відносна форма деліктної відповідальності”, яке дало б змогу визначати, міру неналежності дій медичних працівників, що зменшили вірогідність виліковування пацієнта при складних захворюваннях;

3) уперше надано наукове обґрунтування правової кваліфікації окремих ризикових видів медичних послуг зокрема, стоматологічних втручань при великій швидкості борів стоматологічних установок, доплерографії судин статевих органів в урології, як діяльності, що має ознаки джерела підвищеної небезпеки та передбачає застосування цивільно-правової відповідальності без вини;

4) з огляду на підприємницький характер приватної медичної практики, з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди здоров’ю пацієнта, обґрунтовується висновок про доцільність створення спеціального страхового фонду відшкодування такої шкоди, до якого підприємницькі медичні заклади (приватно практикуючі лікарі) відраховували б визначені проценти від вартості наданих платних медичних послуг;

5) уперше запропонована класифікація медичних помилок залежно від факторів, які їх викликають, та обґрунтовано, що помилки “казуального характеру” не зумовлюють настання цивільно-правової відповідальності;

6) вперше запропоновано розглядати інформовану згоду пацієнта на медичне втручання як підставу виникнення цивільних правовідносин з надання медичних послуг;

7) уперше обґрунтовано закріплення окремим наказом Міністерства охорони здоров’я України переліку медичних втручань, для проведення яких потрібна письмова форма інформованої згоди пацієнта;

8) доведено доцільність нормативного закріплення у спеціальному законі фіксованого для кожного захворювання “мінімального” обсягу інформування пацієнта про стан його здоров’я, особливості плину захворювання та можливі ризики подальшого медичного втручання;

9) вперше надано наукове обґрунтування введення до Цивільного кодексу положення про застосування у разі непризначення пацієнтом свого законного представника, який має право надавати за нього згоду на медичне втручання, певної послідовності представників з числа осіб, які перебувають з ним у родинному зв’язку;

10) вперше аргументовано право всіх категорій пацієнтів погоджуватися на застосування до них нових і ризикованих методів лікування, а також законодавчого закріплення (на підставі окремого закону та з внесенням змін у ст. 23 ЦК України та ст. 52 Основ законодавства про охорону здоров’я) механізму реалізації права невиліковно хворого на пасивну та активну евтаназію. Зокрема, евтаназію запропоновано розглядати як особливий вид медичної послуги на підставі відповідного цивільно-правового договору.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення дисертації, висновки та пропозиції автора можуть бути використані:

- у правотворчій сфері – для удосконалення цивільного законодавства, шляхом внесення змін до чинних нормативних актів або прийняття нових, з окремих питань захисту прав споживачів медичних послуг;

- у науково-дослідній сфері – для подальших досліджень проблем правового регулювання відносин у сфері надання платних медичних послуг, зокрема юридичних конфліктів між їх суб’єктами;

- у сфері практичної діяльності – як загальні рекомендації щодо ефективного застосування правових норм, що регулюють відносини у сфері надання медичних послуг та захист прав громадян, а також як конструктивні пропозиції для удосконалення діяльності окремих державних органів сфери охорони здоров’я;

- у навчальному процесі – при викладанні навчальних дисциплін “Цивільне право”, спецкурсів “Медичне право”, “Захист особистих немайнових прав фізичних осіб”, “Цивільно-правовий захист прав пацієнтів”, проведення тематичних семінарів і тренінгів для практикуючих юристів і медичних працівників.

Апробація результатів дисертації. Дисертація виконана та обговорена у відділі проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України. Висновки, узагальнення та пропозиції з роботи оприлюднювалися здобувачем на науково-практичній конференції “Захист соціальних та економічних прав людини: міжнародні стандарти і законодавство України” (березень 2004 р., м. Київ) та міжнародній науково-практичній конференції “Запорізькі правові читання” (червень – липень 2004 р., м. Запоріжжя).

Публікації. За результатами наукового дослідження опубліковано шість наукових публікацій, де відображено основні результати роботи, в тому числі чотири статті – у фахових виданнях, визначених ВАК України та двох тезах доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації зумовлена метою, завданням і логікою дослідження та складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (350 найменувань) та 1 додатку. Загальний обсяг дисертації становить 206 сторінок друкованого тексту, у т. ч. обсяг використаних джерел – 23 сторінки, додаток – одна сторінка.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, ступінь її наукової розробки, визначаються предмет, об’єкт, мета та завдання дослідження, висвітлюється наукова новизна та формулюються основні положення, що виносяться на захист, зазначається практичне значення одержаних результатів, їх апробація, вказуються публікації за темою дисертації.

Розділ 1. “Особливості цивільних правовідносин з надання платних медичних послуг” складається з п’яти підрозділів. У підрозділі 1.1. “Характеристика правовідносин з надання платних медичних послуг” здобувач надає загальну правову характеристику цьому виду правовідносин. Згідно з аналізом існуючого правового механізму регулювання діяльності з надання платних медичних послуг і історичним оглядом етапів розвитку цих правовідносин зроблено висновок, що для найбільш адекватного їх правового регулювання повинні застосовуватися норми цивільного права, зокрема, для регламентації відносин між медичними закладами та пацієнтами, порядку надання медичних послуг (допомоги), а також для забезпечення реалізації та захисту немайнових прав і благ громадян.

Серед найголовніших особливостей цивільних правовідносин з надання платних медичних послуг відзначено його: спрямованість на особливий об’єкт – організм людини; головну мету – поліпшення чи підтримання здоров’я людини; соціальну значущість; публічність, а також необхідність особливого контролю з боку держави та суспільства.

У підрозділі 1.2. “Особливості об’єкта та мети цивільних правовідносин з надання медичних послуг” визначено, що об'єктом правовідносин з надання платних медичних послуг є сама медична послуга, що складається з дій медичного характеру. Медична послуга належить до фактичних послуг і включає в себе застосування спеціальних медичних заходів стосовно здоров'я, поліпшення чи підтримання стану якого є головною метою надання послуг.

За ст. 201 ЦК України здоров'я є особистим немайновим благом людини, яке охороняється цивільним законодавством (фактично має абсолютний захист), а також належить до об’єктів цивільних прав (правовідносин). Відмічено, що вітчизняний законодавець поєднав в одному терміні особисті немайнові блага та права. Автор вважає, що особисте немайнове право та його об’єкт – благо тісно пов’язані, але не тотожні поняття.

Право на охорону здоров'я є одним з абсолютних прав людини, яке не може передаватися чи відчужуватися навіть не в силу закону, а в зв'язку зі своїми природними властивостями.

У процесі дослідження з’ясовано, що дефініції понять “медична допомога” та “медична послуга” не збігаються. Дисертант пропонує визначати медичну послугу як діяльність (дії медичного характеру) послугодавця, що спрямована на досягнення результату, корисні властивості якого здатні задовольнити потреби особи у відновленні та (або) підтриманні її здоров’я безпосередньо у процесі здійснення доцільної діяльності послугодавця, що не має упредметненого вираження (матеріальної форми), і не може бути ним гарантований. Запропоновано основні критерії, за якими можна відокремити медичну допомогу від медичної послуги: мета (корисний результат) та платність. При наданні медичної послуги може досягатися не тільки лікувальний (відновлювальний) результат, а ще й додатковий естетичний ефект. Характерними особливостями медичної послуги є: а) діяльність (дії) медичного характеру надавача медичної послуги завжди спрямована на особливе благо фізичної особи – здоров’я; б) очікуваний “корисний” результат медичної послуги не може бути цілком гарантованим послугодавцем; в) медична послуга не може бути повністю стандартизована, тому що характер самих дій суб’єкта надання медичної послуги може істотно відрізнятися залежно від різних факторів, які не можна повністю передбачити; г) до медичної послуги, а точніше, до її надавача з боку держави висуваються підвищені вимоги, оскільки медичне втручання завжди пов’язане з ризиком заподіяння шкоди здоров’ю чи життю людини.

У підрозділі 1.3. “Правове становище суб’єктів правовідносин з надання платних медичних послуг” визначено, що суб’єктивний склад правовідносин з надання платних медичних послуг може бути розглянутий у різних аспектах. У юридичному аспекті: виконавець (послугодавець) – зобов’язана особа та замовник – уповноважена особа (послугоотримувач). Здобувач пропонує класифікувати суб’єктів правовідносин з надання платних медичних послуг також залежно від їх участі у процесі надання таких послуг на: а) суб’єктів, які надають медичні послуги; б) суб’єктів, які отримують медичні послуги; в) суб’єктів, які сприяють наданню медичних послуг; г) суб’єктів, які сприяють отриманню медичних послуг. Кожна із зазначених груп може бути поділена на окремі підгрупи.

До суб’єктів, що надають медичні послуги, належать: заклади охорони здоров’я, у т. ч. їх окремі підрозділи, медичні працівники (як суб’єкти, що перебувають у трудових відносинах з медичними закладами), медичні працівники-підприємці. Відзначено, що комерційні заклади охорони здоров'я не можуть здійснювати вилучення органів і тканин, займатися забором крові для трансфузій та деякими іншими видами медичної діяльності.

Суб’єктами, які отримують медичні послуги, є фізичні особи, для назви яких у літературі та на практиці застосовуються терміни “хворий” і “пацієнт”, причому останній є більш адекватним.

До суб’єктів, що сприяють наданню зазначених послуг відносять різні служби закладів охорони здоров’я (соціальні, економічні, юридичні тощо), а також страхові компанії. До цієї категорії можуть бути віднесені й представники пацієнтів, які приймають за останніх рішення про необхідність лікування, обстеження, надають інформовану згоду, укладають договори тощо.

У підрозділі 1.4. “Зміст цивільних правовідносин з надання платних медичних послуг” розкривається юридичний зміст цих правовідносин, тобто права та обов'язки його учасників. Ці правовідносини мають складну структуру, оскільки кожна із сторін наділена цілою низкою прав і обов’язків. Фактично кожному праву пацієнта відповідає відповідний обов’язок особи, яка надає медичні послуги (допомогу).

Автором були систематизовані основні права пацієнтів: 1) право на кваліфіковану, ефективну та своєчасну медичну допомогу; 2) право на вибір лікаря (медичного працівника), лікувального (медичного) закладу, метод лікування (обстеження); 3) право надавати інформовану згоду на будь-яке медичне втручання; 4) право на інформацію про стан здоров’я та поставлений діагноз; 5) право на інформацію про метод лікування; 6) право на ознайомлення з медичною документацією; 7) право на збереження медичної таємниці; 8) право бути учасником медичного експерименту; 9) право бути донором; 10) право на відмову від лікування; 11) право на припинення життя, ускладнене нестерпними фізичними стражданнями (право на евтаназію).

Окрему увагу звернуто на збереження медичної таємниці, особливості реалізації права пацієнта на одержання медичної інформації, ознайомлення із своєю історією хвороби та іншою медичною документацією. Здобувач вважає, що вільний доступ пацієнта до медичної документації повинен бути нормативно впорядкованим медичним закладом за допомогою внутрішніх інструкцій.

У дисертації розглядається проблема належності представлення інтересів пацієнта його представниками, у т. ч. забезпечення прав малолітніх або недієздатних пацієнтів. З метою усунення необачних дій або зловживань з боку представників пацієнтів (наприклад, коли законні представники останніх не погоджуються на здійснення медичного втручання для врятування життя), на думку дисертанта, потрібно передбачити у законодавстві право звернення до суду медичних закладів за захистом інтересів малолітніх та недієздатних пацієнтів.

У роботі досліджено можливості правового закріплення безболісного припинення життя невиліковно хворих (як пасивної, так і активної евтаназії). На думку автора, правовий механізм застосування активної евтаназії повинен включати два рівні: 1) безпосереднє юридичне оформлення волевиявлення невиліковно хворого пацієнта та 2) розгляд питання у спеціальному органі, наприклад, спеціальній Раді з медичної етики та евтаназії, яка створювалася б при МОЗ України.

У підрозділі 1.5. “Інформована згода пацієнта як підстава виникнення цивільних правовідносин у медичній сфері та необхідна умова надання медичної послуги” доводиться, що зазначена згода є однією з важливих умов здійснення медичного втручання, а також підставою виникнення цивільних правовідносин. У цьому контексті вказується на необхідність розмежовувати обставини (факти), з якими закон пов’язує виникнення цивільних правовідносин із платного надання медичних послуг і публічно-правових відносин з подання медичної допомоги. Досліджується договір про платне надання медичних послуг, який є консенсуальным, двосторонньо зобов’язуючим і платним. Він може бути віднесений до категорії договорів на користь третіх осіб, а також до публічних і підприємницьких договорів.

Під інформованою згодою в медичній діяльності слід розуміти добровільне, компетентне та усвідомлене прийняття пацієнтом запропонованого варіанта лікування, діагностики або іншої медичної процедури, засноване на отриманні ним достатньо повної, об’єктивної та всебічної інформації щодо медичного втручання, його можливих ускладнень, альтернативних методів медичної допомоги та негативних наслідків відмови. Здобувачем пропонується розглядати інформовану згоду як акцепт пацієнтом оферти надавача медичних послуг або як попередній договір та законодавчо встановити обов’язкову письмову форму для окремих втручань.

Автор пропонує ввести до законодавства положення про застосування у разі непризначення пацієнтом свого законного представника, який має право надавати згоду на медичне втручання, певної послідовності його представників, з кола осіб, які перебувають з пацієнтом у родинному зв’язку: 1) батьки для дітей до 15 років (або особи, які їх заміняють за призначенням суду); 2) дієздатна споріднена (близька) особа, яка веде з пацієнтом спільне господарство: а) чоловік або дружина, що перебувають у зареєстрованому чи незареєстрованому шлюбі; б) повнолітні та дієздатні діти; в) батьки; г) брати, сестри; д) дід, бабка; е) онуки; 3) за відсутності перерахованих у попередньому пункті родичів – дієздатна споріднена особа, що не веде з пацієнтом спільного господарства: а) повнолітні та дієздатні діти; б) батьки; в) брати, сестри; г) дід, бабка; д) онуки.

Розділ 2. “Специфіка цивільно-правової відповідальності при наданні платних медичних послуг” складається з трьох підрозділів. У підрозділі 2.1. “Поняття та особливості цивільно-правової відповідальності при наданні платних медичних послуг” доводиться, що цивільно-правова відповідальність є найбільш адекватним засобом правового реагування на правопорушення у медичній сфері. Дисертант підтримує положення класичної цивілістичної теорії. Загальними умовами для застосування цивільно-правової відповідальності є: протиправність порушення суб’єктивних цивільних прав, наявність збитків (шкоди), причинний зв’язок між порушенням і збитками (шкодою) та вина порушника. Визначено, що цивільне законодавство України не завжди враховує вину правопорушника. У цьому контексті згадується об’єктивна відповідальність послугодавців. Автор піддає критиці думку окремих вчених, які вважають, що в цілях особливої, підвищеної охорони майнових інтересів потерпілих може застосовуватися відповідальність і за результат впливу непереборної сили, коли послугодавець не може звільнитися від відповідальності ні за яких умов. Дисертант допускає навіть обмеження відповідальності за негативні наслідки при складних медичних втручаннях, коли погіршення стану здоров’я пацієнта викликано не тільки неналежними діями медичних працівників, а ще й об’єктивними факторами. У цьому контексті звернуто увагу на правові норми Австралії, цивільне законодавство якої передбачає, окрім об’єктивної форми деліктної відповідальності, ще й відносну. При цьому по-різному кваліфікуються випадки, коли шкода здоров’ю пацієнтів виникла тільки через неналежні дії осіб, що здійснювали медичне втручання та негативні наслідки втручань, викликані поєднанням суб’єктивних і об’єктивних факторів. Австралійська модель деліктної відповідальності також дає змогу розглядати негативні наслідки лікування у відсотковому відношенні щодо вірогідності повного одужання пацієнта, тобто з відшкодуванням шкоди у сумі, пропорційній прогнозованій вірогідності видужання пацієнта. Дисертант пропонує запозичити такі норми до національного цивільного законодавства, обґрунтовуючи цю думку загальним ризиком медичних втручань та складністю плину окремих захворювань, коли неможливо точно встановити, що стало причиною погіршення стану здоров’я – медичне втручання чи паралельно існуючий хронічний патологічний процес.

Підрозділ 2.2. “Співвідношення договірної та деліктної відповідальності у разі заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг” присвячено встановленню меж розділення зазначених видів відповідальності. Визначено, що за вітчизняною судовою практикою відповідальність медичних закладів чи медичних працівників (приватних підприємців) за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнта має переважно деліктний характер.

У результаті дослідження законодавства України та зарубіжних країн, інших джерел, з’ясовано юридичне значення розмежування договірної та позадоговірної відповідальності. Українське цивільне законодавство дозволяє сторонам договору з надання медичних послуг значно збільшувати розмір відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнта, а також встановлювати окрему відповідальність за порушення договірних зобов’язань, наприклад, відповідальність пацієнта за порушення внутрішнього стаціонарного режиму медичного закладу.

Головним критерієм розмежування деліктної та договірної відповідальності у медичній сфері є факт заподіяння шкоди здоров’ю, яке є абсолютно захищеним благом особистості. Тому умови укладеного договору про надання медичних послуг не можуть зменшити відповідальність медичного закладу (приватно практикуючого лікаря) за завдану шкоду здоров’ю пацієнта.

Підрозділ 2.3. “Можливість правової кваліфікації медичної помилки як випадку незастосування цивільно-правової відповідальності” присвячено такому дискусійному правовому поняттю, як “лікарська”, або “медична помилка”.

Дослідивши норми чинного законодавства, наукові джерела, матеріали судової практики, дисертант робить висновок, що зазначене поняття може застосовуватися при правовій оцінці дій (бездіяльності) осіб, які надають платні медичні послуги. Однак “істинними” медичними помилками є тільки ті помилки (дії або бездіяльність) медичних працівників, які мають “казуальний характер” (від “казус” – випадок). Причому тільки визнання “кваліфікованого” випадку (казусу) дає змогу виключити застосування цивільно-правової відповідальності.

Пропонується внести до проектів Закону України “Про захист прав пацієнтів” та Медичного кодексу України таке визначення поняття “медична помилка”: “Медична помилка – це правомірні та обґрунтовані дії чи бездіяльність особи, яка надає медичні послуги (допомогу), несприятливий наслідок яких пов’язаний з недосконалістю та обмеженістю методів та засобів сучасної медичної науки, важкими об'єктивними умовами медичного втручання, атиповою будовою тіла чи функціонуванням окремих органів, нестандартними реакціями організму пацієнта на застосування медичних препаратів чи процедур, та виникає незалежно від уважності та професійності медичного працівника, при відсутності в діях (бездіяльності) медичного працівника умислу чи інших ознак складу цивільного правопорушення”.

Розділ 3. “Склад правопорушення як підстава цивільно-правової відповідальності при ятрогенному делікті” складається із двох підрозділів і присвячений детальному розгляду підстав цивільно-правової відповідальності при заподіянні шкоди здоров’ю внаслідок дій осіб, які надають медичні послуги, а також можливостям відшкодування такої шкоди. У підрозділі 3.1. “Характеристика складу правопорушення як підстави цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг” визначено, що за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів при наданні платних медичних послуг виникає особливий вид цивільно-правових зобов’язань – цивільно-правовий делікт, який пропонується називати “ятрогенним” (у пер. з грецької, jatros – лікар).

З’ясовано, що підставою деліктної відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнта при наданні платних медичних послуг є склад правопорушення, який відрізняється від загальноприйнятої чотирьох елементної конструкції за рахунок відсутності такого елемента, як вина, що має факультативний характер.

За ст. 906 ЦК України цивільна відповідальність особи, яка надає медичні послуги на комерційній основі будується за принципом об’єктивної відповідальності, тобто незалежно від вини. Проаналізовано тезу про те, що вина не є необхідною умовою відповідальності послугодавця за порушення суб’єктивних прав послугоотримувача як споживача. Згідно із світовими тенденціями розвитку теорій договірних і деліктних зобов’язань здобувач допускає можливість урахування дії непереборної сили як підстави, що звільняє надавача медичних послуг від цивільно-правової відповідальності.

Окремо досліджуються випадки заподіяння послугодавцем шкоди життю, здоров’ю чи майну пацієнта в результаті використання при медичному втручанні небезпечних або неконтрольованих речей, матеріалів, устаткування, приладів, інструментів тощо.

За результатами дослідження зроблено висновок про те, що на практиці найбільш поширеною хибою у юридичній кваліфікації випадків неналежного надання медичних послуг є підміна причинного зв’язку між процесом лікування (діями чи бездіяльністю) та шкодою, що настала, причинним зв’язком між кінцем захворювання та біологічними особливостями організму пацієнта.

У підрозділі 3.2. “Специфіка відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю пацієнта” розглядаються правові можливості компенсації постраждалим пацієнтам зазначеної шкоди.

Дослідивши різні правові джерела, під шкодою здоров’ю автор пропонує розуміти тілесні ушкодження, які полягають у порушенні анатомічної цілісності органів і тканин або їх фізіологічних функцій; виникнення супутнього до основного захворювання пацієнта, послідовно розвинутого хворобливого процесу або патологічного стану, що залишають після зникнення (видужання) стійкі наслідки ушкодження у вигляді спотворення зовнішнього вигляду частин тіла, порушення функцій органів чи їх систем; зараження невиліковною хворобою, яка потребує тимчасової або постійної ізоляції від суспільства; безповоротне упущення можливості вилікування хворого; розвиток психічного захворювання, що виникло в результаті медичного втручання при наданні медичної допомоги. Крім того, під шкодою здоров'ю при медичному втручанні розглядаються не тільки тілесні ушкодження, а ще й матеріальні та моральні втрати.

Автор вважає, що у визначенні “немайнова (моральна) шкода здоров'ю” слід окремо розрізняти моральні переживання та психічні (нервові) страждання потерпілої особи. Для найбільш справедливої компенсації страждань (як нервових процесів у організмі) і психічних переживань доцільно визначати розмір кожної із цих складових окремо. Обґрунтовується, що для кожного виду ушкодження здоров’я розмір відшкодування повинен бути різним. Пропонується законодавчо затвердити перелік видів ушкодження органів та їх систем чи окремих функцій організму тощо з визначенням мінімального розміру відшкодування у кількості мінімальних розмірів заробітної плати (так звану тарифну систему відшкодування). При визначенні розміру відшкодування потрібно заздалегідь враховувати повну чи часткову втрату органу (функції), а також вік потерпілого.

У Висновках містяться загальні підсумки результатів, одержаних у процесі дисертаційного дослідження. Основні з них такі:

1. Застосування норм цивільного права є найбільш адекватним не тільки для регламентації відносин між особами, що надають медичні послуги, та їх пацієнтами чи встановлення порядку надання медичних послуг (допомоги), а ще й для забезпечення реалізації та захисту немайнових і майнових прав і благ громадян. Надання платних медичних послуг належить до сфери регулювання цивільного права відповідно до положень глав 63 та 82 ЦК України.

2. Об'єктом правовідносин з надання платних медичних послуг є сама медична послуга (тобто дії з її надання), яка включає в себе застосування спеціальних медичних заходів стосовно здоров'я, результатом яких є поліпшення загального стану чи функціонування окремих органів або систем організму людини, а також (або) досягнення певних естетичних змін зовнішності. Медична послуга не має речового результату, споживається під час її надання, а її корисний ефект не може бути гарантований послугодавцем.

3. Головною метою медичної послуги є поліпшення чи підтримання стану здоров’я людини. При наданні медичної послуги може досягатися не тільки лікувальний (відновлювальний) результат, а ще й додатковий естетичний ефект.

4. Здоров'я неподільно пов'язане з об'єктом у натурі – людським тілом. Незважаючи на те, що право на охорону здоров'я не може передаватися, у медичній діяльності стосовно здоров'я можливе укладання договорів, вчинення угод, предметом яких є вплив на здоров'я.

5. Правовідносини з надання платних медичних послуг мають складну структуру. Їх суб’єкти – надавач (виконавець) медичних послуг і пацієнт (споживач, замовник) наділені цілою низкою прав і обов’язків. Фактично кожному праву пацієнта відповідає похідний обов’язок особи, яка надає медичні послуги (допомогу). Причому обсяг обов’язків останнього значно більший, ніж у пацієнта.

6. Інформована згода, яка є однією з важливих умов медичного втручання, може розглядатися як підстава виникнення правовідносин між медичним закладом і пацієнтом.

7. На особливість цивільно-правової відповідальності осіб, що надають платні медичні послуги, впливають загальні принципи юридичної відповідальності та власні функції цього виду відповідальності. Особистий характер втрат потерпілих від негативних наслідків медичної послуги особливо позиціонує майнову (компенсаційну) ознаку такої відповідальності.

8. За цивільним правом України відповідальність медичних закладів чи медичних працівників (приватних підприємців) за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнта має переважно деліктний характер, однак до правопорушників можливе застосування і додаткової договірної відповідальності. При розмежуванні деліктної та договірної відповідальності у медичній сфері основна увага приділяється встановленню шкоди абсолютно захищеному благу особистості – здоров’ю, за наявності якої, умови укладеного з пацієнтом договору не можуть зменшувати відповідальність медичного закладу (лікаря, що займається приватною практикою). В іншому випадку неналежне виконання послугодавцем своїх обов’язків можна розглядати лише як порушення договірних зобов’язань.

9. До джерел підвищеної небезпеки у сфері медичної діяльності слід відносити: рентгенівські установки, радонові ванни, кобальтові гармати, ядерні водії ритму серця, лазерні апарати, прибори з використанням ультразвуку, отрутні, наркотичні, сильнодіючі лікарські препарати, вибухо- та вогненебезпечні лікарські засоби (ефір та інші), використання електричних токів; великих швидкостей борів стоматологічних установок; діяльність спеціалістів з біоенергетики; вакцинацію.

10. З метою справедливої та адекватної компенсації за немайнову моральну шкоду, завдану здоров'ю або життю громадян, доцільно було б закріпити в окремій постанові Кабінету Міністрів України, а також в ч. 3 ст. 23 ЦК України мінімальний розмір відшкодування для кожного виду ушкодження за тарифною системою. Для спрощення процедури відшкодування такої шкоди потерпілим потрібно створити спеціальний страховий Фонд відшкодування шкоди здоров’ю, заподіяної наданням платних медичних послуг.

На підставі найбільш важливих теоретичних та практичних результатів, одержаних у дисертації, можна сформулювати такі конкретні пропозиції, спрямовані на вдосконалення чинного законодавства:

- доповнити ст. 23 ЦК України таким пунктом: “Грошове відшкодування моральної шкоди у вигляді фізичного болю та страждань, яких фізична особа зазнала внаслідок каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, визначається залежно від тяжкості фізичного болю та страждань, в розмірах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України”;

- змінити частину 4 ст. 281 ЦК України, виклавши її в такій редакції: “Задоволення прохання невиліковно хворого пацієнта про припинення її життя можливе тільки у передбаченому спеціальним законом порядку та на підставі окремого договору, який укладається між пацієнтом і медичною організацією”;

- внести зміни до частини 3 ст. 52 Закону України “Основи законодавства про охорону здоров’я”, виклавши її в такій редакції: “Здійснення медичними працівниками евтаназії – навмисного припинення штучного підтримання життя невиліковно хворого, що страждає від постійного болю, або припинення його життя шляхом застосування спеціальних безболісних методів можливе у передбаченому чинним законодавством порядку та відповідно до оформленої згоди хворого чи його представників”;

- доповнити ст. 3 чинного Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я ” (шляхом внесення до тексту статті), а також проекти Закону “Про захист прав пацієнтів” та Медичного кодексу України запропонованими автором визначеннями понять: “медична допомога”, “медична послуга”, “пацієнт”, “інформована згода на медичне втручання”, “медична помилка”.

5. Внести зміни до ст. 39 Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” та викласти її в такій редакції: “…в особливих випадках, коли повна інформація може завдати шкоди здоров’ю пацієнта, лікар може її обмежити із зазначенням причин таких дій у медичній документації”.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Антонов С.В. Лікарська помилка як особливий критерій при встановленні вини медичних працівників у цивільно-правовому делікті //Держава і право: Збірник наукових праць. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – 2002. – Вип. 18. – С. 224–229.

2.

Антонов С.В. Розмежування договірної та деліктної відповідальності за шкоду здоров’ю, заподіяну за договором про надання медичної допомоги //Держава і право: Збірник наукових праць. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – 2004. – Вип. 23. – С. 331–336.

3.

Антонов С.В. Інформована згода пацієнта як необхідна умова надання медичної допомоги //Держава і право: Збірник наукових праць. – К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – 2004. – Вип. 25. – С. 349–355.

4.

Антонов С.В. Цивільно-правові наслідки заподіяння шкоди здоров’ю пацієнта внаслідок надання неналежної медичної допомоги // Бюлетень Міністерства юстиції України. – 2004. – №6. – С. 72–83.

5.

Антонов С.В. Інформована згода пацієнта як необхідна умова надання медичної допомоги // Вісник Запорізького державного університету: Збірник наукових статей. Юридичні науки. – Запоріжжя: Запорізький державний університет. – 2004. – №1. – С. 117–120.

6.

Антонов С.В. Цивільно-правовий захист прав пацієнтів при наданні медичної допомоги в Україні та за кордоном // Матеріали науково-практичної конференції “Захист соціальних та економічних прав людини: міжнародні стандарти і законодавство України”. – К.: Київський юридичний інститут МВС України. – 2004. – С. 74–77.

АНОТАЦІЇ

Антонов С.В. Цивільно-правова відповідальність за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право. – Інститут держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України, Київ, 2006.

Дисертація є завершеним науковим дослідженням, у якому розглядаються проблеми застосування цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів при наданні платних медичних послуг. Проведено комплексний правовий аналіз найбільш актуальних теоретичних і практичних питань, що виникають при наданні платних медичних послуг недержавними медичними організаціями та особами, що здійснюють приватну медичну практику, зокрема, особливостей: правової природи, змісту, суб’єктів, об’єкта та мети цих правовідносин. Досліджено правові переваги закріплення прав і обов’язків суб’єктів зазначених правовідносин за допомогою цивільно-правового договору, письмової форми інформованої згоди пацієнта на медичне втручання, а також запропоновано механізм реалізації права невиліковно хворих пацієнтів на пасивну та активну евтаназію.

Найбільшу увагу приділено умовам настання цивільно-правової відповідальності при наданні платних медичних послуг, співвідношенню договірної та деліктної відповідальності, правовій кваліфікації окремих ризикових видів медичних послуг як діяльності, що має ознаки джерела підвищеної небезпеки. Результати дисертаційного дослідження оформлено у вигляді обґрунтованих і нових науково-практичних пропозицій, які можуть бути використані для усунення прогалин і суперечностей у чинному законодавстві.

Ключові слова: цивільно-правова відповідальність, медична послуга, здоров’я, шкода, права пацієнта, інформована згода, евтаназія, медична помилка, цивільне право України.

Антонов С.В. Гражданско-правовая ответственность за причинение


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОНТРОЛЬНИХ СУМ, ЕХОПЛЕКСУ ТА ЦИКЛІЧНИХ КОДІВ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПОМИЛОК ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ В КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ І МЕРЕЖАХ - Автореферат - 26 Стр.
ПРОСТОРОВА РОБОТА ЗАЛІЗОБЕТОННИХ ПЕРЕКРИТТІВ. ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИ РОЗРАХУНКУ - Автореферат - 39 Стр.
НЕВЕРБАЛЬНІ ТА ВЕРБАЛЬНІ ЗАСОБИ ЕКСТЕРІОРИЗАЦІЇ СИЛЕНЦІАЛЬНОГО ЕФЕКТУ В АНГЛОМОВНОМУ ХУДОЖНЬОМУ ДИСКУРСІ - Автореферат - 23 Стр.
ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Автореферат - 28 Стр.
МЕТОДИКА ВИПЕРЕДЖУВАЛЬНОГО НАВЧАННЯ СИНТАКСИСУ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ УЧНІВ 5-х КЛАСІВ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ ШКІЛ З РОСІЙСЬКОЮ МОВОЮ НАВЧАННЯ - Автореферат - 31 Стр.
ГУМАНІТАРНА ІНТЕЛІГЕНЦІЯ ДОНБАСУ В ПЕРІОД НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ (1921 – 1928 РР.) - Автореферат - 26 Стр.
ГУМАНІТАРНА ІНТЕЛІГЕНЦІЯ ДОНБАСУ В ПЕРІОД НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ (1921 – 1928 РР.) - Автореферат - 26 Стр.