У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 

Богатиренко Анатолій Андрійович

УДК 658.29

 

МЕХАНІЗМИ ДИНАМІЧНОГО
УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і

управління підприємствами

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України
Лисенко Юрій Григорович,
Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України,
завідувач кафедри економічної кібернетики
(м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Александров Іван Олександрович, завідувач кафедри менеджменту Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк);

кандидат економічних наук Михайлик Денис Павлович, старший викладач кафедри „Економіка підприємства і міжнародна економіка” Запорізького інституту економіки та інформаційних технологій (м. Запоріжжя).

Провідна установа:

Національний університет „Львівська політехніка” Міністерства освіти і науки України (м. Львів).

Захист дисертації відбудеться 25 квітня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 24 березня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Однією з головних тенденцій світової економіки є зростання швидкості змін зовнішнього середовища і посилення його впливу на процеси функціонування підприємств. Для України це особливо актуально і вимагає від українських підприємств все більш швидкої реакції на дестабілізуючи чинники. При цьому, забезпечення стабільності та керованості в умовах змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі, виявляється можливим тільки тоді, коли підприємство заздалегідь готує себе до цих змін, тобто управління ним повинно мати випереджальний, інноваційний характер. Незважаючи на це, частка підприємств, що впроваджують інновації у виробництво, невпинно знижується: якщо у 1995р. здійснювали інноваційну діяльність 2202 промислових підприємства, то за 11 міс. 2005р. – лише 703. Динамічність, забезпечення менеджменту засобами превентивного управління і інноваційного розвитку, адекватність конкурентному динамічному середовищу на базі сполучення нових інформаційних технологій, а також повної реалізації організаційного та кадрового потенціалу у динаміці – цим проблемам на підприємствах до теперішнього часу не приділялось достатньої уваги.

Сучасні умови визначають нові підходи до оцінки функціонування структурних підрозділів підприємства, зміщуючи акценти зі статичної моделі до „динамічного ядра” організаційної структури. У межах впровадження у практику господарювання підприємств сучасних підходів до управління відбувається трансформація сталих уявлень про роль структури організації, логістики та інформаційних систем у створенні ринкової вартості підприємства, формуванні його потенціалу. Це істотно впливає на чинники інтегрованого показника економічної ефективності.

Значний внесок у розробку механізмів управління підприємствами зробили такі вітчизняні та зарубіжні вчені: Александров І.О., Амоша О.І., Аптекар С.С., Геєць В.М., Гузь М.Г., Єгоров П.В., Забродський В.А, Лисенко Ю.Г., Чумаченко М.Г., Бір Ст., Друкер П.В., Бурков В.М., Градов О.П., Портер М.Е. та інші. Але проблеми саме динамічного управління в сучасних дослідженнях висвітлено недостатньо.

Таким чином, удосконалення механізмів управління підприємствами на базі динамічного підходу сприятиме підвищенню загальної ефективності їхнього функціонування та, як наслідок, – покращенню економічного становища української економіки і виступає актуальною проблемою, що зумовлює необхідність створення системної концепції динамічного управління підприємствами, що обумовлює вибір теми дисертаційного дослідження, його мету та задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в межах держбюджетної теми Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України: “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” (номер держреєстрації 0100U001971), в якій автор приймав участь як виконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка механізмів динамічного управління підприємствами на основі впровадження контрактних відносин, методів логістики та нових інформаційних технологій.

Для досягнення цієї мети в дисертації поставлено і вирішено такі задачі:

проведено аналіз сучасних підходів до організації управління підприємствами України та уточнено поняття „динамічного управління”;

удосконалено концепцію управління підприємствами на основі ідеї „динамічного ядра” організаційної структури з урахуванням фактору сезонності робіт;

розроблено механізм організаційного проектування для збалансування функцій підрозділів та перерозподілу персоналу між ними;

досліджено специфіку контрактних відносин між підприємствами-учасниками будівельних проектів на основі довгострокового партнерства та розроблено механізм управління контрактними відносинами у закупівельній логістиці для регулювання внутрішнього ринку ресурсів підприємства;

удосконалено організаційний механізм управління функціонуванням системи маркетингу підприємства;

дістала подальшого розвитку схема побудови системи підтримки прийняття організаційних рішень (СППОР) з урахуванням динаміки змін зовнішнього середовища.

Об'єктом дослідження є процеси динамічного управління підприємствами.

Предмет дослідження – механізми та моделі динамічного управління підприємствами.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є розробки вітчизняних і зарубіжних вчених у галузі управління підприємствами, теорії менеджменту та маркетингу, логістики, управління проектами, організаційного та економіко-математичного моделювання, інформаційних систем.

Обґрунтованість результатів дослідження, висновків і рекомендацій, які стосуються аспектів підвищення ефективності управління підприємствами, базується на використанні динамічного підходу, за допомогою якого удосконалено концепцію управління підприємствами з урахуванням фактору сезонності робіт. У ході дослідження широко використовувалися: логічні та емпіричні методи дослідження; метод структурного моделювання, що послужив базою для механізму організаційного проектування; методи проектного управління та логістики, з використанням яких було розроблено механізм управління контрактними відносинами.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації здійснено постановку та вирішення нової актуальної науково-практичної задачі розробки механізмів динамічного управління підприємствами. При цьому отримано такі наукові результати:

вперше розроблено:

механізм організаційного проектування на базі структурного моделювання, що дозволяє збалансувати функції підрозділів та перерозподілити персонал між ними у схемі динамічного підходу до управління підприємством;

механізм управління контрактними відносинами у закупівельній логістиці для регулювання внутрішнього ринку ресурсів на основі теорії активних систем та проектного управління, що дозволяє удосконалити контрактну діяльність підприємства та сприяє зростанню обсягів виробництва;

одержали подальшого розвитку:

концепція динамічного управління підприємствами на основі ідеї „динамічного ядра” організаційної структури з урахуванням фактору сезонності робіт, яка дозволяє забезпечити керівництво засобами превентивного управління і розвитку, що сприяє оптимізації витрат на оплату праці та зниженню матеріальних витрат;

схема побудови системи підтримки прийняття організаційних рішень для повного та своєчасного забезпечення необхідною інформацією керівництва підприємства з урахуванням динаміки змін зовнішнього середовища;

удосконалено:

організаційний механізм управління функціонуванням системи маркетингу підприємства на основі динамічного портфелю замовлень, що дозволить підвищити керованість збутовими процесами та якість виконання контрактів.

Практичне значення отриманих результатів. Запропонований в дисертаційній роботі комплекс механізмів динамічного управління, побудований на основі регулювання внутрішнього ринку ресурсів, й інструментарій його реалізації дозволяють вийти на якісно новий рівень забезпечення ефективності діяльності підприємств. Основні наукові результати дослідження використано в організації системи управління ТОВ „Централь-Строй” (м. Донецьк).

Впровадження результатів дослідження дозволило одержати ефект за рахунок удосконалення контрактної діяльності, оптимізації організаційної структури підприємства та розподілу матеріальних та фінансових ресурсів між його підрозділами, що відбулося завдяки підвищенню оперативності та якості управлінських рішень. Економічний ефект від впровадження склав 250 тис. грн., що підтверджується актом впровадження.

Особистий внесок. Всі результати, які представлено в роботі, одержано самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано тільки ті ідеї, що отримані в результаті особистих досліджень.

Апробація результатів дисертації. Наукові результати розглядались та обговорювались на:

VII Міжнародній науково-практичній конференції „Наука та освіта ' 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.);

IX Всеукраїнській науково-методичній конференції „Проблеми економічної кібернетики” (м. Запоріжжя, 2004 р.);

наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 10 працях загальним обсягом 4,1 д.а., з яких автору належить 2,5 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 113 найменувань. Загальний обсяг дисертації складає 156 сторінок машинописного тексту, робота містить 8 таблиць, 15 рисунків, 1 додаток.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, задачі, предмет, об’єкт і методологію дослідження, показано наукову новизну, теоретичну значимість роботи та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Системний аналіз динамічного управління підприємствами” проведено аналіз проблем функціонування підприємств України, обґрунтувано використання динамічного підходу до управління ними. На підставі результатів аналізу запропоновано концепцію динамічного управління підприємствами.

Розробка і застосування механізмів динамічного менеджменту викликано глибокими об'єктивними причинами, що випливають зі зміни характеру зовнішнього і внутрішнього середовищ діяльності підприємств України, що ілюструє табл.1.

Табл.1. Параметри структурних змін в економіці України

Показник | 2001р. | 2002р. | 2003р. | 2004р. | 2005р.* | Тенденція

Частка підприємств, що впроваджували інновації від загальної кількості підприємств, % | 14,3 | 14,6 | 11,5 | 10,0 | 7,5

Питома вага промислового товарного експорту сировини та напівфабрикатів, % | 64,1 | 63,9 | 65,1 | 65,3 | 68

* - оціночні дані

Як свідчать наведені дані, у теперішній час вдвічі у порівнянні з 2001р. скоротилася частка підприємств з інноваційним характером розвитку, що матиме вже найближчим часом значні негативні наслідки для національної економіки. У той же час характеристики структури зовнішніх постачань свідчать про збільшення сировинної частки у структурі загального експорту промислових підприємств. Усунення вказаних негативних тенденцій вимагає розробки нових підходів до управління.

На основі дослідження в роботі визначено два класи підходів до управління підприємствами – методичний, орієнтований на способи прийняття управлінських рішень, та концептуальний, орієнтований на економічну сутність цього рішення. Перший клас включає процесний, функціональний, нормативний та деякі інші підходи, другий – ситуаційний, системний та інтеграційний підходи. Зроблено висновок про необхідність створення нових способів агрегативного представлення економічної інформації для керівництва, обґрунтовано поняття „дінамічного управління”, яке базується на засобах превентивних керуючих впливів, сполученні нових інформаційних технологій обробки даних та ефективних механізмів розподілу ресурсів за допомогою логістичних методів. Крім того, динамічне управління також є надзвичайно важливим для підприємств, які стикаються з труднощами при здійсненні принципово нових проектів свого розвитку. В умовах жорсткої конкурентної боротьби і нестабільної ситуації в економіці вони повинні не тільки удосконалювати внутрішні процеси, але й виробляти довгострокову стратегію поведінки, що дозволяла б вчасно реагувати на зміни оточуючого середовища.

Для успішної реалізації такого підходу в роботі обґрунтовано необхідність організації управління на базі ідеї „динамічного ядра” та механізмів внутрішнього ринку підприємства, що означає створення найбільш сприятливих умов функціонування для ефективно працюючих підрозділів і взаємоузгодження їх локальних цілей з досягненням стратегічних цілей усього підприємства. Тобто, для реалізації концепції динамічного управління необхідно у першу чергу в межах організаційної структури сформувати „ядро управління” – групу співробітників, відділів або інших структурних одиниць, які б реалізовували основні, закладені в схемі динамічного управління принципи згідно з обраною стратегією розвитку.

Удосконалена в результаті дослідження концепція управління підприємством з урахуванням фактору сезонності робіт базується на методології структурного моделювання. Її схему, а також інформаційні потоки підприємства, структура яких реалізує концепцію виділення внутрішнього ринку і розподілу системи управління на „динамічне ядро” та тактичний рівень, показано на рис. 1.

Основними відмінностями даної системи від традиційної ієрархічної є, по-перше, заміна механізму прямих керуючих впливів і зворотних зв'язків механізмом внутрішнього ринку, та, по-друге, – особливий режим функціонування „ядра” та тимчасових структурних елементів за наявністю фактору сезонності робіт. Ця відмінність дозволяє уникнути лагів в інформаційних та матеріальних потоках, тому що фактично контур тактичного управління системи (система 1.2) спрямовано на забезпечення умов функціонування підрозділів у рамках внутрішнього ринку. Він реалізує принципи „проактивного” управління, що дає можливість передачі частини функцій кінцевим виконавцям, у той час, коли стратегічний контур (система 1.1) зосереджується на вирішенні стратегічних завдань. Зворотний зв'язок реалізується за допомогою участі співробітників підрозділів – делегатів – шляхом формування умов внутрішнього ринку.

Реалізований в такий спосіб зворотний зв'язок, з огляду на організаційний досвід попереднього функціонування, прискорює вирішення актуальних задач, втілює принцип прогнозування, не є вторинною реакцією підсистем на зміни в зовнішньому середовищі.

Визначення в оргструктурі розподілу повноважень і рівнів відповідальності, а також тимчасовий характер наявності у структурі підприємства окремих структурних підрозділів в залежності від сезонності робіт, дає можливість ефективного використання потенціалу кваліфікованого персоналу; це забезпечуює чітку відповідність між можливостями організаційної системи і функціями, які вона виконує. Визначення динамічної системи управління як дворівневого об'єкту стратегічного і тактичного призначення обумовлює можливість децентралізації багатьох функцій системи, дозволяє мінімізувати число рівнів управління за рахунок перерозподілу повноважень.

Вертикальний обмін інформацією, а також керуючі інформаційні потоки створюються між 2 групами: об'єктами „ядра” (система 1) і об'єктами внутрішнього ринку (система 2).

Фактично розрізняються 3 типи об'єктів у системі інформаційного обміну: підсистема стратегічного рівня (1.1) та підсистема тактичного рівня (1.2), що утворюють „ядро”; динамічні підсистеми (2.1, 2.2, ... 2.N). Внутрішній ринок так само є віртуальним утворенням, що функціонуює в залежності від наявного обсягу робіт у конкретний час, і необхідність його існування визначається діяльністю підсистем 1.1 і 1.2. Для взаємодії цих підсистем в умовах внутрішнього ринку є необхідним створення відповідного інформаційного забезпечення, що регулює основні правила й угоди, на яких базується існування внутрішнього ринку.

Інформаційні потоки між „ядром” (1.1) та динамічними виконавчими підсистемами (2.1 – 2.N) забезпечують обмін інформацією щодо реалізації загальної стратегії підприємства. Зв'язки підсистеми 1.2 з підсистемами 2.1–2.N регулюють умови функціонування внутрішнього ринку і задають його параметри та умови функціонування. Делегування в систему 1.2 робітників із систем 2.1 – 2.N визначає інформаційний потік, що реалізує функції зворотного зв'язку між динамічними системами виконавчого рівня і системою тактичного управління.

Побудована на основі розробленої концепції структура забезпечує відповідність цілей і задач, враховує динамічні особливості управлінських функцій і надає можливість подальшого розвитку підприємства.

У другому розділі “Механізми динамічного управління підприємствами” представлено комплекс моделей та механізмів управління підприємствами на основі організаційного проектування та регулювання їхнього внутрішнього ринку ресурсів в динаміці.

Побудова системи динамічного управління нерозривно пов’язана з удосконаленням організаційної структури підприємства, аналізом його зовнішнього та внутрішнього середовища. У широкому розумінні задача побудови динамічної структури підприємства полягає в тому, щоб обрати таку модель, яка відповідає стратегічним цілям і задачам, внутрішнім і зовнішнім факторам, які на неї впливають, дозволяє підприємству ефективно взаємодіяти з зовнішнім середовищем, продуктивно і доцільно розподіляти і спрямовувати зусилля своїх робітників на виконання належних функцій і, таким чином, задовольняти попит клієнтів з високою ефективністю.

Процес розробки стратегії і тактики функціонування кожного підприємства є унікальним, тому що він залежить від позиції на ринку, динаміки розвитку, потенціалу, поведінки конкурентів, характеристик товару або послуг, стану економіки, культурного середовища і інших факторів.

Оскільки метою створення динамічної організаційної структури є забезпечення досягнення стратегічних цілей всього підприємства, проектування такої структури повинне ґрунтуватися на стратегічних планах. Хоча структура підприємства і базується на стратегії, вона не повинна її визначати. Це пояснюється тим, що з часом стратегії змінюються, це, в свою чергу, вимагає змін в організаційних структурах.

Механізм організаційного проектування структури підприємства за принципом виділення „ядра” управління представлено на рис.2.

Механізм організаційного проектування у роботі розглядається як процес формування такої структури підприємства, яка б оптимальним чином забезпечувала реалізацію поставленої стратегічної мети діяльності.

Специфіка і складність задачі проектування полягає в тому, що її не можна звести до формального вибору оптимального варіанту організаційної структури по чітко сформульованому, однозначно визначеному критерію. Ця проблема є багатокритеріальною проблемою кількісно-якісного вибору, що припускає використання як формальних методів, так і суб'єктивних оцінок.

Реалізація механізму організаційного проектування в практиці діяльності будівельних підприємств в межах запропонованої концепції вимагає створення інформаційних засобів підтримки організаційних рішень та застосування логістичних методів для розподілу обмежених ресурсів між його підрозділами. Доведено, що оптимальною організаційною формою взаємодії підрозділів будівельного підприємства та їх зовнішніх контрагентів – підрядників – є створення та функціонування ланцюга постачань у межах будівельного проекту, принципову схему якого наведено на рис.3.

Основою створення подібної структури є довгострокові контрактні відносини. Традиційний тип взаємодії підприємств, тобто разовий контрактний спосіб організації відносин між учасниками будівельного проекту, що утворився в середині 19 століття, продовжує домінувати, – у світі даного способу дотримуються у 38,4% загального обсягу будівельних проектів та 80,7% загальної кількості укладених контрактів.

У роботі розроблено новий механізм управління контрактними відносинами у закупівельній логістиці на основі партнерських відносин для регулювання внутрішнього ринку ресурсів підприємства. У сфері закупівельної логістики знаходиться також вирішення питань вибору джерел постачання, обсягів і термінів постачань, що носять тактичний характер, тобто виконуються в системі 1.2 представленої концепції. За допомогою методів проектного управління забезпечується синхронізація постачань матеріалів і виконання виробничо-збутової програми.

Для успішної реалізації контракту використовуються методи календарного планування, що дозволяють визначити оптимальну послідовність операцій щодо надання послуг при заданих технологічних, часових, ресурсних та інших обмеженнях.

Функція корисності підприємства-замовника залежить від якості продукції та її ціни:

,

де – гранична корисність, розрахована для визначеної якості продукції та послуг; – якість продукції; – сума оплати послуг виконавця.

З урахуванням постачання продукції () і вартості контракту () формується множина варіантів , з якої замовником обирається найбільш ефективна ситуація . При цьому цільові функції мають вигляд:

Ситуація відповідає стану, коли один з контрагентів відмовляється підписувати контракт. Для досягнення “ненульової” угоди необхідно, щоб мінімальна ціна продукції , на яку може погодитися виконавець (), була меншою за максимальну ціну, що може собі дозволити замовник (), тобто .

З погляду кооперативної взаємодії підприємств в логістичному ланцюзі важливо визначити функцію колективної вигоди

,

де – множина контрагентів.

Позначимо через ймовірність успішного виконання зобов'язань за контрактом і модифікуємо цільову функцію колективної вигоди , що являє собою задачу на визначення экстремума, вирішення якої є рішенням рівняння .

З позицій теорії активних систем аналогом функції колективної вигоди є сума цільових функцій двох контрагентів, а рішенням задачі є дія виконавця, що здатна максимізувати прибуток логістичного ланцюга, який визначається як різниця між доходом замовника і витратами виконавця, тобто.

Отже, прибуток логістичного ланцюга в цілому складе.

Залучення контрагентів до партнерських відносин у межах логістичного ланцюга з метою одержання найбільшої колективної вигоди вимагає удосконалення організаційного механізму маркетингового управління на основі динамічного портфелю замовлень. У межах запропонованої концепції він слугуватиме стимулюванню внутрішнього ринку ресурсів, що визначає залежність винагороди постачальника від обраних їм дій. У ході виконання контракту (реалізації проекту) відбувається вибір такого рішення постачальником, що співставляє його дії невід’ємну винагороду.

У третьому розділі “Методи інформаційної підтримки механізмів динамічного управління” удосконалено схему побудови системи підтримки прийняття організаційних рішень підприємства; розраховано ефективність впровадження запропонованих механізмів для ТОВ „Централь-Строй” (м. Донецьк).

Задача удосконалення схеми побудови системи підтримки прийняття організаційних рішень полягає в послідовному перетворенні економічної інформації, визначенні найбільш вагомих даних, їх агрегації, аналізі і представленні в найбільш зручному вигляді. Запропонований у роботі підхід до проектування СППОР підприємства дає можливість оцінити, наскільки адекватним поточній ситуації буде комплекс заходів для вирішення задачі інформаційної підтримки роботи запропонованих економічних механізмів. На рис.4 показано схему інформаційних потоків запропонованої системи.

На схемі відображено, яким чином відбувається послідовне перетворення вихідних даних в управлінське рішення – кінцевий набір об'єктів і методів вирішення поставленої організаційної задачі. Крім процесів перетворення, на схемі показано, які дані зі сховища є необхідними на тому або іншому етапі роботи системи. На схемі також відображено проміжні набори даних – результати роботи процесів СППОР.

Оптимальне рішення генерується шляхом послідовної оптимізації складових – елементів кінцевого рішення за допомогою спеціалізованих критеріїв, що розробляються в межах механізму організаційного проектування.

Таким чином, запропонована схема побудови СППОР, на відміну від традиційних розробок, зміщує акценти в бік застосування динамічних методів для досягнення організаційних цілей підприємства. Інформаційною базою СППОР є формальний опис властивостей об'єктів підприємства – його підрозділів та їх функцій, а також – інформація про засоби переходу системи динамічного управління з одного стану в інший.

Розрахунок ефекту від впровадження концепції динамічного управління підприємствами та відповідних механізмів у ТОВ „Централь-Строй” (м. Донецьк) підтверджує практичну значущість наведених теоретичних і практичних положень.

Економічний ефект за 2003-2005 рр. склав 250 тис. грн., що досягнуто за рахунок наступних чинників (табл.2):

Табл. 2. Оцінка чинників економічного ефекту у

ТОВ „Централь-Строй” (м. Донецьк)

№ | Чинник | Результат | Значення

(тис.грн.)

1 | Підвищення ефективності управління підприємством за рахунок кращої організації будівництва з урахуванням сезонності | Зростання продуктивності праці | 30

2 | Покращення контрактної роботи з підрядними організаціями | Зростання обсягів виробництва | 65

3 | Прискорення оборотності обігових коштів внаслідок більшої взаємоузгодженості ланцюга постачань | Вивільнення фінансових коштів | 35

4 | Вдосконалення координації потоків будівельних матеріалів для підрозділів підприємства | Зниження матеріальних витрат | 80

5 | Переведення частини штатного персоналу на сезонні договірні роботи | Зниження витрат на оплату праці | 15

6 | Підвищення якості та оперативності управлінських рішень у рамках системи підтримки прийняття організаційних рішень | Відносна економія коштів | 25

Сумарний економічний ефект

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі на теоретичному та методологічному рівнях вирішено актуальне науково-практичне завдання розробки механізмів динамічного управління підприємствами і відповідно до цілей і задач дослідження отримано такі результати:

1. Доведено та обґрунтовано, що агресивність та мінливість зовнішніх впливів на підприємство, нестабільність економічного становища в Україні є головним доказом необхідності динамічного підходу до вирішення задач управління підприємствами. Проведений аналіз засвідчив, що динамічне управління також є важливим для розвитку та модернізації підприємств, особливо в умовах жорсткої конкурентної боротьби. Для успішної реалізації такого підходу в роботі обґрунтовано ефективність управління на базі ідеї „динамічного ядра” та механізмів внутрішнього ринку підприємства.

2. Доведено, що побудована в результаті дослідження концепція управління підприємством вимагає заміни механізму прямих керуючих впливів і зворотних зв'язків механізмом „внутрішнього ринку” та відмінних режимів функціонування „ядра” підприємства та тимчасових структурних елементів, що враховують фактор сезонності робіт. Це дозволяє уникнути лагів в інформаційних та матеріальних потоках, тому що тактичний контур системи управління забезпечує умови функціонування підрозділів у межах внутрішнього ринку.

3. Визначено, що розподіл повноважень і рівнів відповідальності, а також тимчасовий характер функціонування у структурі підприємства окремих структурних підрозділів дає можливість ефективного використання потенціалу кваліфікованого персоналу, забезпечуючи тим самим чітку відповідність між можливостями організаційної системи і функціями, які вона виконує. Визначення динамічної системи управління підприємством як дворівневого об'єкту стратегічної і тактичної дії обумовлює можливість децентралізації функцій системи, дозволяє мінімізувати число рівнів управління за рахунок перерозподілу повноважень.

4. Розроблено механізм організаційного проектування на базі структурного моделювання, який передбачає розробку низки формалізованих способів розподілу повноважень і відповідальності на підприємстві, що є базою для побудови, аналізу й оцінки різних варіантів організаційних структур у залежності від фактору сезонності робіт. У дисертації проаналізовано використання у межах даного механізму чотирьох типів організаційних моделей – кібернетичних, графоаналітичних, експериментальних та статистичних. Одержання ефекту від використання системи динамічного управління забезпечується впровадженням розробленого механізму організаційного проектування в практику управління підприємством на основі системи підтримки прийняття організацційних рішень.

5. Доведено, що традиційні форми організації контрактної діяльності не придатні для завоювання конкурентних переваг. В результаті проведеного аналізу виділено особливий клас контрактних відносин – партнерський. У роботі запропоновано новий механізм управління контрактними відносинами у закупівельній логістиці для регулювання „внутрішнього ринку” ресурсів підприємства. Показано, що в межах партнерського підходу до співробітництва управління контрактними відносинами в закупівельній логістиці забезпечує стабілізацію функціонування підприємства. Це дозволяє підвищити точність виконання виробничо-збутової програми, деталізувати обсяги виробництва і збуту продукції.

6. Удосконалено схему побудови системи підтримки прийняття організаційних рішень для якісного та своєчасного забезпечення необхідною інформацією керівництва підприємства. Розроблена схема побудови СППОР на відміну від традиційних робробок зміщує акценти в бік застосування динамічних методів для досягнення організаційних цілей підприємства. Інформаційною базою СППОР є формальний опис властивостей об'єктів підприємства – його підрозділів та їх функцій, а також інформація про засоби переходу системи динамічного управління з одного стану в інший.

7. Основні результати дослідження впроваджено у практику діяльності ТОВ „Централь-Строй” (м. Донецьк). У результаті реалізації запропонованої концепції та комплексу механізмів управління за рахунок підвищення оперативності та якості управлінських рішень отримано економічний ефект у розмірі 250 тис.грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Богатыренко А.А. Анализ современных тенденций организации управления // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч.ст.) / Под общ.ред. Ю.Г. Лысенко / Модели и методы управления экономическими объектами. - Донецк: ДонНУ, 2004. - № 3. – С.33-48.

2. Богатыренко А.А. Исследование отношений участников строительного проекта // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч.тр.). Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац.ун-т. - Донецк: ДонНУ, 2004. - Вып. 7. Том 2. - С.33-45.

3. Богатиренко А.А. Управління персоналом у схемі динамічного підходу до організаційного проектування // Торгівля і ринок України: Темат.зб.наук.пр. Вип. 17, т. I / Голов.ред. О.О. Шубін. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2004 – С.44-49.

4. Левицкий С.И., Богатыренко А.А. Система поддержки принятия решения на основе динамичного подхода к управлению для крупных корпораций // Новое в экономической кибернетике: Сб. науч.ст. / Под общ.ред. Ю.Г. Лысенко / Модели и методы информационного обеспечения принятия решений. - Донецк: ДонНУ, ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2004. - Вып. 4 - С. 48-58 (особистий внесок автора: розроблено структуру та функції системи підтримки прийняття рішень для підприємства).

5. Лысенко Ю.Г., Богатыренко А.А. Структурное моделирование организационных проектов строительной корпорации // Международный научный журнал “Экономическая кибернетика”. – Донецк: ДонНУ, 2004 г. – №5-6(29-30). – С. 59-67. (особистий внесок автора: розроблено принципи структурного моделювання організаційних проектів в рамках запропонованої концепції).

6. Богатыренко А.А. Специфика контрактных отношений в закупочной логистике // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч.ст.) / Под общ.ред. Ю.Г. Лысенко / Модели формирования портфеля заказов на предприятиях и в организациях. - Донецк: ДонНУ, 2005. - № 2. – С.40-50.

7. Кравченко В.Н., Богатыренко А.А. Информационная модель управления цепью поставок промышленного предприятия // Новое в экономической кибернетике: Сб. науч.ст. / Под общ.ред. Ю.Г. Лысенко / Модели управления в информационных системах. - Донецк: ДонНУ, ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2005. - Вып. 3 - С. 155-160 (особистий внесок автора: розроблено принципи моделювання управління ланцюгом постачань підприємства).

8. Богатыренко А.А., Петренко О.Л., Соломаха С.А. Моделирование организационных механизмов функционирования системы маркетинга на предприятии // Модели управления в рыночной экономике: (Сб. науч.тр.). Общ. ред. и предис. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац.ун-т. - Донецк: ДонНУ, 2005. - Вып. 8. - С. 235-248. (особистий внесок автора: розроблено підходи до удосконалення організаційного маркетингового механізму управління динамічним портфелем замовлень).

за матеріалами конференцій:

9. Богатыренко А.А. Динамичный подход к управлению корпорацией // Материалы III Международной научно-практической конференции "Динаміка наукових досліджень ' 2004". Том 45. Экономика промышленности. - Дн-ск: Наука і освіта, 2004. - С.3-4.

10. Богатыренко А.А. Проектирование СППР на основе динамичного подхода к управлению информационными потоками // Тези доповідей. IX Всеукраїнська науково-методична конференція „Проблеми економічної кібернетики” 17-18 вересня 2004 р. м. Запоріжжя. – Донецьк, ООО „Апекс”, 2004 р. – С.107-108.

АНОТАЦІЯ

Богатиренко А.А. Механізми динамічного управління підприємствами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація та управління підприємствами. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2006.

У дисертаційній роботі розглянуто актуальні проблеми функціонування підприємств в Україні, удосконалення динамічного підходу до управління ними. На основі сучасних методів логістики удосконалено концепцію динамічного управління підприємствами на основі ідеї „динамічного ядра” з урахуванням фактору сезонності робіт, яка дозволяє забезпечити керівництво засобами превентивного управління і розвитку.

На базі запропонованої концепції розроблено комплекс механізмів динамічного управління підприємствами, зокрема: розроблено механізм організаційного проектування для збалансування повноважень підрозділів та перерозподілу персоналу; розроблено механізм управління контрактними відносинами у закупівельній логістиці; удосконалено інформаційну модель управління ланцюгом постачань підприємства, а також організаційний механізм функціонування системи маркетингу підприємства.

В роботі дістала подальшого розвитку схема системи підтримки прийняття організаційних рішень з урахуванням динаміки змін зовнішнього середовища для повного та своєчасного забезпечення інформацією менеджменту підприємства.

Ключові слова: динамічне управління, організаційне моделювання, ланцюг постачань, контрактні відносини, система підтримки прийняття організаційних рішень.

АННОТАЦИЯ

Богатыренко А.А. Механизмы динамичного управле-ния предприятиями. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управление предприятиями. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2006.

В диссертационной работе показано, что агрессивность внешних воздействий на предприятие, нестабильность экономического положения является главным фактором усиления важности динамичного подхода к решению задач управления на украинских предприятиях. Проведенный анализ показал, что динамическое управление также является важным фактором преодоления трудностей развития и модернизации предприятий, в особенности в условиях жесткой конкурентной борьбы. Для успешной реализации такого подхода в работе обоснована необходимость управления на базе идеи „динамичного ядра” и механизмов „внутреннего рынка” предприятия.

Усовершенствованная в результате исследования концепция динамичного управления предприятием требует замены механизма директивных управляющих воздействий и обратных связей механизмом „внутреннего рынка”, а также учета разного временного режима функционирования „ядра” и структурных элементов предприятия в результате наличия фактора сезонности работ. Это отличие полволяет избежать лагов в информационных и материальных потоках, так как фактически нижний уровень системы управления будет направлен на обеспечение условий функционирования подразделений в рамках „внутреннего рынка”. Определено также, что распределение полномочий и уровней ответственности, а также временный характер наличия в структуре предприятия отдельных структурных подразделений, дает возможность эффективного использования потенциала квалифицированного персонала, обеспечивая тем самым соответствие возможностей организационной системы и функций, которые она выполняет. Определение динамичной системы управления предприятием как двухуровневого объекта со стратегическим и тактическим контурами обуславливает возможность децентрализации многих функций системы, позволяет минимизировать число уровней управления за счет перераспределения полномочий.

Разработан механизм организационного проектирования на предприятии, предусматривающий динамическое распределение полномочий и ответственности между подразделениями и являющийся базой для построения, анализа и оценки различных вариантов организационных структур в зависимости от фактора сезонности работ. В работе проанализировано использование в рамках данного механизма четырех типов организационных моделей – кибернетических, графоаналитических, экспериментальных и статистических. Получение экономического эффекта от использования системы динамичного управления может быть достигнуто за счет внедрения разработанного механизма организационного проектирования в практику управления предприятиями на основе системы поддержки принятия организационных решений.

Показано, что традиционные формы организации контрактной деятельности не пригодны для завоевания конкурентных преимуществ. В результате проведенного анализа выделен особый класс контрактных отношений – партнерский. В работе предложен новый механизм управления контрактными отношениями в закупочной логистике для регулирования „внутреннего рынка” ресурсов предприятия. В рамках партнерского подхода управление контрактными отношениями играет важную роль в стабилизации функционирования предприятия. Это позволяет повысить эффективность выполнения производственно-сбытовой программы, детализировать объемы производства и сбыта продукции, цены на товары и услуги, потребность в материалах для производства, временные ограничения.

Также в работе усовершенствована схема построения системы поддержки принятия организационных решений для качественного и своевременного обеспечения необходимой информацией руководства предприятия. Разработанная схема СППОР в отличие от традиционных разработок смещает акценты принятия решений в сторону применения динамичных методов для достижения организационных целей предприятия. Информационной базой СППОР является формальное описание свойств объектов структуры предприятия – его подразделений, а также их функции и информацию о переходах предприятия как системы из одного состояния в другое.

Ключевые слова: динамичное управление, цепь поставок, организационное моделирование, контрактные отношения, система поддержки принятия организационных решений.

SUMMARY

Bogatyrenko A.A. Mechanisms of dynamic management of enterprises. - Manuscript.

Thesis on competing scientific degree of candidate of economic sciences by specialty 08.06.01 – economics, organization and management of enterprises. Donetsk national university Ministry of education and science of Ukraine, Donetsk, 2006.

The dissertation examines impotent problems of enterprises functioning in Ukraine, improvement of dynamic approach to their management. On basis of modern methods of logistics and idea of “dynamic core” accounting for the seasonality the concept of enterprises dynamic management was improved. It allowed to provide the management with the tools of advance management and development.

On the basis of proposed conception the complex of mechanisms of dynamic management of enterprise was developed, in particular were developed mechanism of organizational designing to make the credentials of sub-units balanced and to redistribute the personnel; mechanism of contract relations management in purchase logistics; improved information model of supply chain management of enterprise and organizational mechanism of enterprise marketing system functioning.

Besides within the thesis got further development scheme of organizational decisions making support system taking into account the dynamics of environment changes for entire and timely information provision for the purposes of enterprise management.

Key words: dynamic management, supply chain, contracting, organizational decisions making support system.

Богатиренко Анатолій Андрійович

Механізми динамічного управління підприємствами

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 01.03.2006р. Формат 60х84/16

Папір типографський. Друк офсетний. Ум. друк. арк. 0,9

Тираж 100 прим. Замовл. № 493

Видано ТОВ „Апекс”, м.Донецьк

вул.Челюскінців, 151, к.101, тел. 305-39-41

Свідоцтво про державну реєстрацію

ДК №361 від 15.03.2001р.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВІДТВОРЕННЯ АРГОТИЗМІВ В УКРАЇНСЬКИХ ПЕРЕКЛАДАХ ФРАНЦУЗЬКОЇ ХУДОЖНЬОЇ ПРОЗИ XIX-XX СТОЛІТЬ - Автореферат - 34 Стр.
СТРАТЕГІЇ ТНК У СФЕРІ НАУКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБМІНУ - Автореферат - 31 Стр.
дискурс Сучасної англомовної сім’ї - Автореферат - 37 Стр.
ОЦІНКА СТАНУ ЗДОРОВ‘Я ДІТЕЙ У ВІЦІ ВІД 1 ДО 5 РОКІВ З УРАХУВАННЯМ ПОКАЗНИКІВ АДАПТИВНОСТІ ОРГАНІЗМУ - Автореферат - 24 Стр.
РЕЗИСТЕНТНІСТЬ ГЕТЕРОТРОФНИХ МОРСЬКИХ БАКТЕРІЙ ОДЕСЬКОГО ПРИБЕРЕЖЖЯ ДО ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Автореферат - 24 Стр.
АУТОАГРЕСИВНА ПОВЕДІНКА НЕСУЇЦИДАЛЬНОГО ХАРАКТЕРУ У ХВОРИХ НА ПАРАНОЇДНУ ШИЗОФРЕНІЮ (ДІАГНОСТИКА, КОРЕКЦІЯ, ПРОФІЛАКТИКА) - Автореферат - 23 Стр.
Удосконалення методів прогнозування, діагностики та корекції метаболічних порушень у недоношених дітей за умов хронічної внутрішньоутробної гіпоксії - Автореферат - 28 Стр.