У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

тема:

«Комп‘ютеризація і інформація навчання в початковій школі»

Зміст

Вступ. | 3

Розділ 1. формування комп‘ютерної грамотності молодших школярів як одне із пріоритетних завдань інформатизації сучасної освіти.

Особливості комп'ютерного навчання в початковій школі. | 6

1.2. Впровадження комп'ютерних технологій в навчально-виховний процес початкової освіти. | 8

1.3. Вплив комп'ютера на особистість молодшого школяра. | 11

РОЗДІЛ 2. Шляхи формування комп'ютерної грамотності молодших школярів.

2.1. Пропедевтика інформатики в початкових класах. | 15

2.2 Методичні особливості засвоєння змісту курсу. | 19

2.3. Впровадження курсу «Комп'ютерна азбука» | 24

2.4. Творчий підхід до формування основ комп'ютерної грамотності в початковій школі. | 26

Висновки | 29

Список використаної літератури | 30

Додатки.

Вступ

Людство безповоротно вступило в інформаційну епо-ху. За підрахунками науковців, з початку нашої ери для подвоєння знань треба було 1750 років, друге по-двоєння відбулося в 1900 році, а третє — до 1950 року, тобто вже за 50 років, відбувся зріст обсягу інформації за ці піввіку в 8—10 разів [З, С. 20]. У період переходу до інформаційного суспільства необхідно підготувати людину до швидкого сприйняття й обробки великих обсягів інформації, оволодінню нею сучасними засо-бами, методами і технологією роботи. Крім того, нові умови роботи породжують залежність інформованості однієї людини від інформації, придбаної іншими людьми. Тому вже недостатньо вміти самостійно осво-ювати і накопичувати інформацію, а треба навчитися такої технології роботи з інформацією, коли рішен-ня підготовляються і приймаються на основі колек-тивного знання. Це говорить про те, що людина по-винна мати визначений рівень культури при обробці інформації. Для відображення цього факту був вве-дений термін «інформаційна культура».

Інформаційна культура — це уміння цілеспрямовано працювати з інформацією; використовувати для її одер-жання, обробки і передачі комп'ютерну інформаційну технологію та сучасні технічні засоби і методи.

«Інформаційна культура у вузькому розумінні — це рі-вень досягнутого в розвитку інформаційного спілку-вання людей, а також характеристика інформаційної сфери життєдіяльності, у якій ми можемо відзначи-ти ступінь досягнутого, кількості і якості зроблено-го, тенденції розвитку, ступінь прогнозування май-бутнього».

Для вільної орієнтації в інформаційному потоці людина повинна володіти інформаційною культу-рою, як однією із складових загальної культури. Ін-формаційна культура пов'язана із соціальною при-родою людини. Вона є продуктом різноманітних творчих здібностей людини і виявляється в наступ-них аспектах:

* у конкретних навичках по використанню технічних пристроїв (від телефону до персонального комп'ю-тера і комп'ютерних мереж);

* у здатності використовувати у своїй діяльності комп'ютерну інформаційну технологію, базовою складовою якої є численні програмні продукти;

* в умінні витягати інформацію з різних джерел: як з періодичної преси, так і з електронних комуні-кацій, уявляти її в зрозумілому виді і вміти її ефек-тивно використовувати;

* у володінні основами аналітичної переробки ін-формації;

* умінні працювати з різною інформацією;

* у знанні особливостей інформаційних потоків у своїй сфері діяльності. Невід'ємною скла-довою інформаційної культури є знання нової інфор-маційної технології й вміння її застосовувати як для автоматизації рутинних операцій, так і в неординар-них ситуаціях, що вимагають нетрадиційного твор-чого підходу.

 

4

В інформаційному суспільстві необхідно почати опа-новувати інформаційною культурою з дитинства: спо-чатку — за допомогою електронних іграшок, а потім — залучаючи персональний комп'ютер.

У розвинених країнах, наприклад, у Великобританії, у Законі про освіту гарантується право учнів з 6 років користуватися новими інформаційними технологія-ми у навчальному процесі.

Виходячи з вищесказаного, ми вважаємо, що тема на-шого дослідження «Формування основ комп'ютерної грамотності в початковій школі» актуальна і на даний момент недостатньо вивчена. З розвитком сучасної інформаційної технології сис-тема «людина і комп'ютер» швидко перетворилася в проблему, що стосується всіх членів суспільства та в першу чергу фахівців, тому основами правильного використання комп'ютера, його впливу на дітей по-винна сьогодні займатися школа. Чим раніше ми це почнемо, тим швидше буде розвиватися наше сус-пільство, адже сучасне інформаційне суспільство ви-магає знань для роботи з комп'ютером вже з молод-шого шкільного віку. Крім того, важливим є і те, що, зробивши процес освоєння комп'ютерних техноло-гій керованим, з'явиться можливість зберегти здо-ров'я підростаючого покоління.

Предмет цього дослідження — шляхи формування основ комп'ютерної грамотності у молодших шко-лярів в процесі навчання.

Об'єкт дослідження — це процес формування комп'ю-терної грамотності у молодших школярів на уроках та в позаурочний час засобами комп'ютерного на-вчання.

Гіпотеза — дослідження полягає в тому, що форму-вання комп'ютерної грамотності у молодших шко-лярів зробить процес навчання більш ефективним, дасть можливість прищеплювати учням основні пра-вила роботи з комп'ютером, запобігати можливо-го, негативного впливу на психічний розвиток ди-тини, тому що:

1) використання комп'ютера робить діяльність учи-теля більш ефективною;

2) застосування кольору, графіки, звуку, сучасних за-собів відеотехніки дозволяє моделювати різні си-туації, розвиваючи при цьому творчі і пізнавальні здібності учнів;

3) формування основ комп'ютерної грамотності до-зволяє підсилити пізнавальні інтереси учня;

4) процес спілкування дитини з комп’ютером буде знаходитись під постійним спостереженням фа-хівців.

Ціль дослідження — вивчити шляхи формування основ комп'ютерної грамотності в процесі навчання молодших школярів.

Задачі дослідження:

* теоретично проаналізувати необхідність форму-вання основ комп'ютерної грамотності молодших школярів в сучасній школі;

 

5

 

* вивчити особливості комп'ютерного навчання та його вплив на особистість молодшого школяра;

* використовуючи досвід вчителів-практиків. проа-налізувати шляхи формування основ комп’ютерної грамотності в початковій школі;

* ознайомитись з-результатами експериментів, про-ведених відомими педагогами, та вивчити психолого-педагогічні, методичні аспекти формування комп’ютерної грамотності у процесі навчання мо-лодших школярів на уроках та в позаурочний час;

* на основі отриманих даних розробити методичні рекомендації для формування основ комп'ютер-ної грамотності


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15