У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





П Л А Н

Використання малюнкових текстів як засобів збагачення словникового запасу першокласників

П Л А Н

Вступ.

Розділ 1. Стан проблеми активізації словникового запасу учнів у педагогічній теорії та практиці.

Засоби активізації словникового запасу учнів у педагогічній теорії і практиці.

Видатні педагоги і методисти про використання малюнка на уроках навчання грамоти.

Висновки до І розділу.

Розділ 2. Методика використання малюнкових текстів на уроках навчання грамоти.

2.1. Прийоми використання малюнкових текстів у процесі активізації словника учня.

2.2. Організація експериментельного дослідження.

2.3. Результати експериментального дослідження.

Висновки до ІІ розділу.

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

ВСТУП

Кардинальні зміни у суспільному житті України – розбудова демократичної держави, відродження національної освіти, створення концепції української національної школи докорінно змінюють ситуацію в системі освіти, зумовлюють необхідність її динамічного розвитку. Тому вчителям початкових класів зараз треба приділяти увагу якісній підготовці молодшого покоління до самостійного життя.

Провідною дисципліною в системі шкільного навчання є мова, яка входить в усі інші предмети і збирає в собі їх результати. Дитина опановує мову для того, щоб розв’язувати найближче завдання - успішно вчитися, оскільки міцність засвоєння знань з усіх навчальних предметів залежить від словникового запасу учнів, від розуміння ними слів, від уміння зв’язно, логічно та послідовно виражати свої знання у словесній формі.

Від того, наскільки змістовно, чітко і правильно учень висловлює свої думки, вміє користуватися словом, знаючи його лексичне значення та смислові відтінки, можна судити про його загальний розвиток.

Чим виразніше та розвиненіше мовлення, тим більше виступають в ньому сама людина, її духовний зміст, інтереси. Одне з головних завдань школи, яке має розв’язати в своїй педагогічній практиці вчитель – навчити дітей грамотно виражати свої думки, розвивати мовлення, збагачувати свій словниковий запас. Вчителі початкових класів шукають найбільш результативні методи навчання учнів української мови, а також “перенесення”, як можна більшої кількості слів із пасивного словника учнів до активного і вчать ними користуватися у власному мовленні.

Робота над збагаченням і уточенням словникового запасу учнів стимулює активність, будить думку дітей, допомагає їм зрозуміти зміст слова, речення, вчить виділяти головне, розбиратися в своїх почуттях, доходити певних висновків.

Вимоги програми з навчання грамоти спрямовані на збагачення, уточнення і активізацію словника учня і зобов’язують педагога збагачувати словник дитини словами – назвами предметів, їх якостями, діями, вчити розпізнавати смислові відтінки слів, ознайомлювати з найуживанішими випадками багатозначності, синонімами, добирати слова, близькі та протилежні за значенням, родову назву до ряду видових та навпаки, а також навчати дітей називати характерні ознаки добре відомих предметів, помічати в текстах художні засоби зобрження і використовувати їх у власному мовлені, будувати речення за даними словосполученнями, вживати слова в граматично правильній формі, правильно користуватися службовими словами (прийменниками, сполучниками). Уміти вживати займенники з метою уникнення повторів слів.

Перехід дітей від ігрової діяльності до навчальної пов’язаний з активним збагаченням їхнього словникового запасу. Найголовнішим джерелом поповнення словника першокласників є, в першу чергу сама навчальна діяльність: учні засвоюють цілу низку слів, пов’язаних із назвами шкільних приміщень, шкільного обладнання, самого навчального процесу, величезна кількість слів поступає в активний словник дитини з сторінок підручників, за якими навчаються в першому класі. Важливим є те, що дитячий словник збагачується не тільки кількісно, а й якісно.

К.Д. Ушинський в своїх працях “Дитячий світ”, “Рідне слово” вважав: “основним засобом мислячої особистості рідну мову”. Учений надавав великого значення вправам творчого характеру, які збуджують думку дитини, викликають інтерес до мови.

Важливим для нас є положення відомого видатного українського педагога-практика В.О. Сухомлинського. Він вважав, що першочергове завдання школи - закласти основу для того, щоб художнє слово, рідна мова стала органічною потребою особистості. Він прагнув, щоб життєдайне джерело – багатство рідної мови – було відкрите для дітей з перших кроків шкільного життя. Мовна культура людини - це дзеркало її духовної культури. Найважливішим засобом впливу на людину, облагороджуванням її почуттів, душі, переживань є краса і велич, сила і виразність рідного слова. Роль цього засобу в початковій школі, де кожна зустріч з новим явищем навколишнього світу пробуджує в серцях дітей почуття захоплення, неможливо переоцінити. Так писав В.О. Сухомлинський у книзі “Серце віддаю дітям”. Оволодіння культурою слова є неодмінною передумовою успішного навчання і розумового розвитку дітей. Слово і думка нерозривно зв’язані. Коли дитина вчиться висловлювати думки, вона обов’язково удосконалює мислення.

Питанню розвитку мовлення і роботи над збагаченням словникового запасу учнів присвячували свої праці такі педагоги і психологи як, Л. Богоявленський, Л. Виговський, В. Давидов, Л. Занков, Н. Мечинська, С. Рубінштейн, Г. Костюк та інші.

Продовжують працювати над цим питанням і наші сучасні педагоги:

М.С.Вашуленко, О.Я. Савченко, В.О. Науменко, О.Н. Хрошковська та інші, які вважають, що навчання читання й письма відбувається в органічному взаємозв’язку з такими видами мовленевої діяльності, як бесіди, розповідь, спостереження за явищами живого мовлення з роботою над загадками, прислів’ями, розучування віршів, скоромовок, потішок зі слів вчителя, декларація самостійно прочитаних і вивчених віршів. Всі ці види мовленевої діяльності сприяють активізації і розширенню словника учнів.

Активізація словникового запасу сучасного першокласника надзвичайно актуальна, оскільки в переважній більшості оволодіння нормованою літературною мовою рідкісне явище, що і зумовило вибір теми “Використання малюнкових текстів як засобів збагачення словникового запасу першокласників”.

Об’єкт дослідження: навчально - виховний процес на уроках рідної мови в період навчання граматики.

Предмет: методика використання малюнкових текстів на уроках навчання грамоти з метою активізації словникового запасу учнів.

Гіпотеза: якщо розглядати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14